Snežana Radojičić, osnivač AnaRado centra korektivno terapeutske joge 

,,Sva znanja i veštine naučene i Bogom darovane kroz život našle su svoj izraz u bavljenju jogom. Slobodno mogu da kažem da ja jogu živim“, moto je jedine sertifikovane joga terapeutkinje u IAYT
(Internacionalna asocijacija za joga terapeute), koja je radom, disciplinom i strašću prema ovoj drevnoj veštini promenila svoj život onda kada su svi drugi mislili da je kraj.

Nisam rođena  pod srećnom zvezdom, ali sam je pronašla, jer sam čvrsto verovala.

U nekim trenucima činilo se da je od mene miljama daleko, kao te noći u prilepskom porodilištu kada mi je doktor saopštio da je moja ćerka rođena sa teškim oblikom cerebralne paralize.

Trenutak kada je sve(t) stalo, zamenio je drugi koji je zahtevao reakciju.

Znala sam da je puteva mnogo, da mogu i da odustanem, ali to nije bilo u mojoj prirodi.

Odlučila sam da se borim i da pronađem taj put koji će i meni i mom detetu otvoriti nove mogućnosti.

Lutanja po svetu, sa željom da mi neko kaže da će se dogoditi čudo.

Nije se dogodilo, ja sam ga stvorila kada sam otkrila jogu.

To nisu samo vežbe i položaji tela, to je čitava filozofija, način razmišljanja, stanje uma.

Život je ipak nastavio sa iskušenjima kada mi je saopštena dijagnoza posle koje sam opet mogla da odustanem. Da se predam zloćudnoj bolesti. A ja sam kroz jogu naučila da jedno ,,verujem” može da pomeri stene a da je život dar, nešto najlepše što postoji. Izašla sam kao pobednik zahvaljujući osluškivanju svog tela, uspostavljanju harmonije , nalaženju balansa i ravnoteže, meditaciji, dubokom disanju.

Sva ona duhovna putovanja po Indiji, susreti sa joga majstorima, ćutanja u nepreglednim poljima čaja , življenje joge…Vredelo je. I vredi uvek, jer je život čudo, samo smo ga mi pogrešno postavili.

Zato danas sa zahvalnošću i osmehom zdrave i srećne žene dočekujem polaznike u centru AnaRado joga, sa željom da i njima prenesem sve ono što sam tokom 30 godina na putu joge otkrila i naučila.

 

Joga je sunce.
Sunce je život.
A život je dar.

Centar AnaRado joga je autentičan prostor u kojem vladaju mir i radost, u kojima se praktikuje ova drevna veština. Detalji su pažljivo odabrani kako bi harmonija prostora bila potpuna. Svaka statua, abažur, retko kamenje i zen baste pričaju neku od priča, sa mnogobrojnih putovanja po Indiji.

Ovom prostoru poseban sjaj daje osmeh Snežane Radojičić, osnivača AnaRado centra korekrivno-terapeutske joge, dok sa entuzijazmom dočekuje svakog vežbača i studenta.

Prostor je u potpunosti prilagođen praktikovanju joge i u njemu se nalaze brojni rekviziti koji se koriste prilikom vežbanja, a po čemu se ova vrsta joge i razlikuje od ostalih.

Rekviziti su dostupni svakom vežbaču i omogućavaju mu da izvodi svaku asanu sigurno.

Joga rekviziti uključuju ćebad, blokove, kaiševe, stolice, zidove, bolstere, štapove, backbendere… 

Instruktori

Kristina Gojković

Rođena sam u  Somboru, gde sam završila Ekonomsku školu ali se nikada nisam pronašla u toj profesiji. 

U potrazi za onim što će me ispuniti , našla sam se u ugostiteljstvu, ali je osećaj koji sam trađila i ovde izostao.

Kada sam 2015. počela da praktikujem jogu, moja očekivanja nisu išla dalje od toga da sebi olakšam tegobe izazvane raznim deformitetima.  Ipak kada sam zakoračila u centar AnaRado joga, i postala stalni vežbač imala sam osećaj da me čekaju temeljne životne promene. 

Da ne grešim u proceni uverila me je Obuka za učitelja korektivno-terapeutske joge koju sam završila u ovoj školi. Danas sam, zahvaljujući znanju koje sam stekla, ali i veri u sebe koja se rodila kroz praktikovanje korektivno terapeutske  joge učitelj ove drevne veštine. Dozvolila sam sebi da menjam život kako bih pronašla osećaj ispunjenosti i radosti. Ponosna sam što sam deo tima čija je misija da pomogne svakome ko želi da radi na sebi kako na fizičkom tako i na mentalnom i emotivnom polju.

Dragan Ristić

U svetu joge sam se obreo potpuno slučajno, bez namere i bilo kakvog prethodnog znanja ili afiniteta prema ovoj drevnoj disciplini.

Poklon za rođendan koji sam 2015. namenio najboljoj prijateljici – uplaćen mesečni trening u AnaRado centru korektivno-terapeutske joge, bio je početak mog novog životnog puta. Ona nije mogla da iskoristi poklon pa me nagovorila da ja odem na prvi čas. Svestan da imam problem sa kičmom, na koji tada nisam previše obraćao pažnju, verujući da tako mora. Koliko sam grešio! 

Tek na časovima korektivno terapeutske joge ja sam razumeo da ne samo što mogu sebi da olakšam tegobe već mogu da uradim mnogo više za sebe-poboljšam držanje, osetim tako neophodan mir, spoznam sebe, podsetim se šta su to zadovoljstvo i radost, i konačno promenim pogled na svet.

Poseban utisak na mene je ostavila činjenica da uz pomoć raznih rekvizita, odnosno pomagala kao što su kaiševi, stolice ili drvene ciglice, pojasevi i kanapi na zidu, sve vežbe mogu da se urade mnogo lakše i na ispravan način.Zbog neopisivog osećaja olakšanja i zadovoljstva koji mi je joga donela, odlučio sam da 2019. upišem i školu za instruktore.

Moja primarna profesija pravnika i novinara savršeno se uklopila sa jogom. Sva znanja i veštine stečene tokom časova korektivno terapeutske joge – koncentracija, unutrašnji mir, odnos sa ljudima, mogu da primenim na poslu i učinim ga najboljim mestom za rad. 
Ukratko, kroz ovu jogu naučite da sve dobro zavisi od vas, da dobro vi stvarate i da osmeh i zadovoljstvo nisu apstraktni pojmovi.

Na tom putu imate moju podršku u AnaRado centru korektivno terapeutske joge.

Korektivno terapeutska joga

Napravite prvi korak.
Dozvolite jogi da vas ozdravi i podmladi.

Korektivno terapeutska joga je najautentičniji oblik praktikovanja asana i radi se po metodama Iyengara. Od ostalih stilova hatha joge razlikuje se po četiri ključna elementa: tehnika izvođenja, redosled, tajming i upotreba rekvizita.Većina oblika hatha joge se fokusira na fleksibilnost i istezanje, dok je ovde fokus na poravnanju- ono se odnosi na telo u odnosu sa gravitacijom koja nas neprestano pritiska.

Kako niko od nas nema savršeno poravnanje, vremenom svi počinjemo da osećamo bolove zbog krivljenja ili većeg opterećenja jedne strane tela, pa tako dolazi do skolioze, lordoze, diskus hernije, bolova u ramenima, vratu. Sve to dalje prouzrokuje slabiju prokrvljenost koja dovodi do poremećaja koncentracije, anksioznosti, gubitka životne radosti.

Korektivno terapetuska joga je najrasprostranjeniji oblik joge jer je prilagošena pojedincu, bez obzira na njegove godine, zdravstveno stanje i fizičke mogućnosti.

Ova joga za kratko vreme čini čuda. 
Osim što nas okoštale za kompjuterima u stalno sedećem položaju diže na noge, otvara ramena, ispravlјa iskrivlјene strukture tela i radi sa unutrašnjim žlezdama, ova joga blagotvorno utiče i na duhovnu sferu našeg života. Zadovolјstvo ustupa mesto besu i netrpelјivosti, a nagomilani stres se transformiše u blag i promišlјen odnos prema životu.

Korektivno terapeutska joga posebnu pažnju posvećuje preciznosti i načinu na koji  praktikant ulazi u pozu i koliko vremena ostaje u njoj. Može da se koristi kao dodatna terapija uz druge oblike lečenja, za korekciju ili kao prevencija.

Najveći broj vežbi terpeutske joge usmeren je na pravilno držanje, korekciju i ispravljanje kičme. Otuda se smatra da ova joga najefikasnije utiče na išijagikus nerv koji trpi najveći pritisak pri sedenju.

Kod ove joge postoji razrađen sistem vežbi, koriste se specifični programi i sekvence za rešavanje i ublažavanje diskus hernije, skolioze, kifoze, lordoze, spondiloze, išijalgije, problema sa kukovima, štitnom žlezdom, astmom i još mnogo toga.

Ne treba zanemariti ni fizički izgled jer upravo zahvalјujući iyengar metodama koje se koriste, vežbanje u trajanju od pola sata zamenjuje jedan kozmetički tretman.

Redovna praksa povećava gipkost, snagu i izdržljivost, poboljšava i koriguje držanje tela, koncentraciju i smiruje um radi dostizanja blagostanja. Korektivno terapeutska joga poboljšava celokupno zdravlje tela, reguliše nervni, respiratorni, digestivni, reproduktivni sistem, krvni pritisak i hormone, pokreće metabolizam tela, čisti organizam od toksina, oslobađa nas strahova, neuroza, negativnih misli i  depresivnih stanja.

Ona je spoj istančanog odnosa joga terapeuta prema pojedincu, učeniku, i njegovim fizičkim i mentalnim obrascima, te tegobama sa kojima se suočava, i Iyengar metoda, uz pomoć kojih joga nije tek puko istezanje već savršen način brzog i efektivnog rada na sebi.

Odluka da krenete sa praktikovanjem korektivno terapeutske joge je odluka koja menja život.

Rođena u Prilepu, 1960. godine, gde je završila srednju medicinsku školu, a zatim diplomirala na Filozofskom fakultetu u Skoplju. 

Njeno zanimanje za jogu javilo se pre 30 godina, kada počinje sa kontinuiranim radom na sebi i bavljenjem ovom disciplinom.

Usavršavala je svoje znanje u Indiji, sa ciljem da otkrije mističnu tajnu promene koju ova drevna veština nudi svojim praktičarima. Kada je spoznala odgovore na tom putu, postavila je sebi novi izazov koji je i danas deo njenog svakodnevnog života. Promena navika polaznicima u AnaRado joga centru korektivno terapeutske joge kao i mogućnost da na tom mestu pronađu rešenja za različite životne i zdravstvene probleme.

Baš kada pomislite da ste probali sve i ništa nije dalo očekivane rezultate, tu je AnaRado centar korektivno terapeutske joge i Snežana Radojičić, kao primer da je sve moguće. 

Završila je

– Školu terapeutske joge u trajanju od 500 sati u Asana Andiappan College of Yoga Research Centre, u Chenaju
 – Školu za instruktore Hatha Yoge kod Dragana Lončara, 
– Školu za instruktore u AbhayaranyaYogpeet school u Rishikeshu,
– Školu za instruktore u Yoga &Reiki u Shri Sant Sewa Yogu ashram (Hymalayan Yoga Academy),
– kurs za Thai Yoga masažu u Sunshine House u Grčkoj. 

U više navrata boravila je i sticala znanja u Internacionalnom Sivananda Yoga Vedanta Centru, Iyengar školi u Omkarananda Patanjala Yoga Kendra.

Pohađala je časove Iyengar yoge u Ramamani Institutu u Pune, Iyengar skolu u Yogabyasa – Matunga kod Zubina Zarthoshtimanesh i IyengarYogashraya školu u Mumbaiju.

Prisustvovala je časovima Ayurvede, u Svazha Ayurvedskoj Klinici u Kumily, Kerala. U svojoj biografiji Snežana Radojičić ima i dva završena on line napredna iyengar yoga kursa, 101 i 201, kod Carrie Owerko.

Član je više godina Yoga Alliance i Evropske Yoga Federacije (EYF) kao I Internacionalne Asocijacije za Yoga terapeute (IAYT).

Putovanja u Indiju i pohađanje nastava u prestižnim školama opredelilo je njen izbor da se posveti terapeutskoj jogi. Veliko iskustvo na polju proučavanja, rada i vežbanja ove drevne discipline učinilo je da Snežana nije tek predavač i instruktor već neko ko odlično percepira nedostatke svojih polaznika, i neumorno radi na njima – kako kroz same sekvence joge, tako i kroz praktične savete.