Program vežbi


Program vežbi se bazira na dugogodisnjem iskustvu Snežane i radu sa ljudima da bi iz njih izvukli najveće dobrobiti.

Prvenstveno se fokusiramo na tri aspekta:

1. Napraviti poravnjanje u telu ,gde celo telo I um budu upotrebljeni I vezbac prosiruje svoju svesnost do najmanjih delova tela.
2. Drugi aspekt su ispravne sekvence u kojima lezi snaga pozitivnih efekata.
3. Treci aspekt se odnosi na tajming .Vezbac mora da nauci kako da udje u asanu I kako I koliko treba da se zadrzi u polozaju.
Program se sastoji :
- Asane ( polozaji tela )
- Pranayama ( tehnike disanja )
- Joga Nidra ( relaksacija )
Asane

Put do zdravlja


Joga radi sa telom, ne protiv tela, stimulišući funkcije tela i prirodnu energiju na način koji, prvo, smiruje um, i drugo, dovodi telo i emocije u savršenu ravnotežu. Uopšteno, asana označava fizički položaj koji se radi na određeni način sa zadržavanjem u položaju najmanje pola minuta. Za razliku od asana u drugim tipovima joge, u terapeutskoj jogi ulazi se dublje u pozu, insistira se na pravilnom držanju, svaka asana u zavisnosti od tegoba koje se tretiraju i mogućnosti svakog pojedinačno učenika, ima svoj tačno određeni tajming i taman kada pomislite da je ovo najzahtevnija i gotovo nedostupna svima disciplina, sledi olakšanje: ovaj pristup podrazumeva rad sa pomagalima( u sledećem poglavlju detaljnije o pomagalima). Legenda kaže da je Šiva u svom plesu izveo 84 osnovna položaja asana. To je bio osnov iz koga se kasnije razvila joga i sve njene varijante. Asana je sanskritska reč i označava položaj tela. Položaji su preuzeti iz prirode, pokreta životinja ili položaja (oblika) biljaka pa se otuda nazivaju položajem mačke, tigra, kobre ili lotosa. Asane blagotvorno utiču na mišiće, disanje, zglobove, krvotok, nervni i limfni sistem, na sve organe i žlezde, na um, psihu i čakre (energetske centre). Ovim vežbama postižemo staloženost, smirenost, opuštenost i osećaj unutrašnje slobode i mira. Istezanjem u različitim asanama u trajanju od nekoliko minuta razvijamo odlučnost, dok, istovremeno, smirenim i ujednačenim disanjem i širenjem pluća stičemo mir.


1 /   Vrlo brzo rezultati postaju vidljivi

2 /   Posle nekoliko termina bolovi se praktično gube.

Asane- potpuna ravnoteža tela, uma i duha

Najfrekventnija reč u jogi je asana i mnogi su skloni da pretpostave da su asane gimnastičke vežbe istezanja. Međutim, asane su mnogo više od toga-one su položaji tela koji su razvijali vekovima unazad sa ciljem da utiču na svaki mišić, nerv i žlezdu u telu. Asane donose, što su potrdili svi eminentni zdravsteni stručnjaci, čvrstinu, zdravlje i lakoću udova. One odagnavaju umor i stres. Ali, za razliku od pukog fizičkog istezanja, one disciplinuju i um. Dakle, zdravlje koje se stiče vežbanjem asana nije puki opstanak. To je stanje potpune ravnoteže tela, uma i duha. .


1 /   Istezanjem u različitim asanama u trajanju od nekoliko minuta razvijamo odlučnost,

2 /   Smirenim i ujednačenim disanjem i širenjem pluća stičemo mir..
Pranayama

Život u sopstvenim rukama


Ovaj čudesni, drevni segment joge, tehnika disanja, ili pranajama, najefikaniji je borac protiv svih bolesti savremenog života. Oslobađa napetost, potisnute emocije, strahove, frustracije, aktivira disanje, omogućava više unosa kiseonika u telo i mozak, čini nas emotivno i mentalno zdravim, opušta nas. Sama reč pranajama sastavljena je od dve reči-prana što znači dah, životna energija, i ayama- istezanje. Utičući svesno na tok disanja mi zapravo utičemo na stanje našeg tela i duha jer kontrolišući prane, mi kontrolišemo sebe.


1 /   Tehnika disanja se vrlo brzo uči

2 /   Rezultati su odmah vidljivi.
Yoga nidra

relaksacija

Put do samospoznaje vodi preko Yoga nidre ili Joginskog sna, duboko opuštajuće tehnike, slične meditaciji, koja omogućava dovođenje stanja svesti do granice koja se nalazi između sna i jave. Za razliku od običnog spavanja u joginskom snu istovremeno i bez napora ostajemo i budni i opusteni, i uz to spremni da pratimo instrukcije ucitelja. Ova duboko relaksirajuća tehnika podstiče aktivnost podsvesnih delova uma te omogućava telesno, emocionalno i mentalno opuštanje. Nauka nije ni ovo polje joge ostavila neosvetljenim. Istraživanja govore da duboko opuštanje otklanja napetost i umor fizičkog tela, poboljšava koncentraciju i pamćenje, ublažava depresiju i anksioznost, smanjuje stres, podstiče kreativnost i povećava telesnu izdržljivost.
Telo se postepeno vraća prirodnim isceljujućim sposobnostima. Osećaj težine i napetosti zamenjuju lakoća i mir.


.

rekviziti i pomagala

српски