Zašto korektivno terapeutska joga?

Korektivno terapeutska joga je najautentičniji oblik praktikovanja asana i radi se po metodama Iyengara. Ova pristupačna joga je dostupna svakome, kako početnicima, tako i naprednim vežbačima.

Korektivno terapeutska joga ima visok standard podučavanja, pruža individualni pristup, i posebnu pažnju posvećuje preciznosti i načinu na koji  praktikant ulazi u pozu i koliko vremena ostaje u njoj. Može da se koristi kao dodatna terapija uz druge oblike lečenja, za korekciju ili kao prevencija. Kod ove joge postoji razrađen sistem vežbi, i koriste se specifični programi i sekvence za rešavanje i ublažavanje diskus hernije, skolioze, kifoze, lordoze, spondiloze, išijalgije, problemi sa kukovima, štitnom žlezdom, astmom i još mnogo toga. Takođe, praktikovanje ove joge daje mogućnost naprednim vežbačima da još brže i bolje dostignu postavljene ciljeve.

Ono što odlikuje ovaj centar i ovu jogu jeste sam pristup, koji je dosta sveobuhvatniji i precizniji pri davanju instrukcija za ulazak u određeni položaj – asanu kao i korišćenje mnogobrojnih pomagala i rekvizita (bolsteri, stolice, cigle, kaiševi, kanapi, pojasevi, štapovi, backbenderi itd). Uz pomoć rekvizita svi položaji koji se praktikuju su jednako dostupni i početnicima i naprednim vežbačima, svih starosnih dobi, nivoa i zdravstvenih stanja. Rekviziti nam pomažu da neke položaje izvodimo sa lakoćom, ostajemo u njima duži vremenski period, uradimo pravilno poravnjanje svakog dela tela i koriste se za poboljšanje razumevanja poza. Veliki značaj se pridaje pravilnom osloncu na stopalima, pravilnom držanju tela i usklađivanju svih delova tela da bi se dobila pravilna postura.

Redovna praksa povećava gipkost, snagu i izdržljivost, poboljšava i koriguje držanje tela, koncentraciju i smiruje um radi dostizanja blagostanja. Korektivno terapeutska joga poboljšava celokupno zdravlje tela, reguliše nervni, respiratorni, digestivni, reproduktivni i cirkulatorni sistem, krvni pritisak i hormone, pokreće metabolizam tela, čisti organizam od toksina, oslobađa nas strahova, neuroza, negativnih misli i  depresivnih stanja.

Ubrzan način života u velikoj meri utiče kako na zreliju, tako i na mlađu populaciju da osećaju fizičke, ali i psihičke poteškoće. Upravo zato je odluka da krenu sa praktikovanjem korektivne terapeutske joge, ODLUKA KOJA MENJA ŽIVOT na bolje, lepše, lakše, na život bez poteškoća i prepreka koje im telo stvara.

Ova joga nas vraća nama samima, ona je izazov i pruža vidljiv rad na sebi. Joga je način da kažete: Život, to je najlepša stvar na svetu!