Vežbajte jogu kod kuće

Ona 12

Svi smo skloni da uzimamo zdravo za gotovo svoje telo i sve njegove organe. Naše srce kuca još od kada smo bili u majčinoj utrobi i kucaće dok smo živi. Nikad se ne odmara. Svi organi, tkiva i ćelije, cela ta „fabrika“ radi i danju i noću bez prestanka. S godinama, pomalo se kvare pojedini njeni pogoni, jer slabi cirkulacija. Slaba prokrvljenost srca može imati ozbiljne posledice, kao i smanjen dotok krvi prema mozgu. Tako je i s našim zglobovima, mišićima, kožom. Danas je poznato da raznim joga asanama (položajima tela) možemo znatno uticati na brojne zdravstvene poremećaje.

Šta su asane, pre svega? U opštem smislu asana je i vaša prostirka na kojoj vežbate, asana je i krevet u kojem spavate i kuća u kojoj živite. Asana znači položaj u kom se udobno osećate. Ako postoji 8,4 miliona stvorenja, postoji i 8,4 miliona asana. Od toga, joga operiše sa 84 glavne asane, a zatim su tu mnoge varijante. Mnoge asane preuzete su iz prirode. One predstavljaju način na koji se neko stvorenje odmara ili opušta. Na primer, kada se mačka diže posle dugog ležanja, ona na karakterističan način izvija svoja leđa. Asanu u kojoj oponašamo taj položaj, zovemo poza mačke, bili, ili marđarasana. Kada posle duge vožnje ili sedenja za kompjuterom ustanete i protegnete se, već ste napravili takvu asanu. Našem telu pokret je neophodan. Zato su tu asane. U ovom broju pokazaću vam jednostavnu, ali izuzetno blagotvornu kombinovanu asanu - marđarasana (mačka-pas), i uputiti vas na koristi od nje.

12.1

Opšti saveti uz joga vežbe

1. Stomak treba da je relativno prazan – nemojte vežbati posle jela.
2. Nijednu vežbu ne treba raditi preko granica prijatnosti. U jogi nema naglih niti nasilnih pokreta.
3. Glavu i druge delove tela uvek spuštajte polako, na primer, kada se iz položaja u kojem ste na prstima vraćate na cela stopala, polako spuštajte pete.
4. Disanje uvek treba da je kontrolisano. Koristi od asana povećavaju se kad se upražnjavaju određene tehnike disanja – pranajama. Joga disanje treba da je svesno, usmereno, izazvano našom voljom i pod kontrolom našeg uma.
5. Ako osećate da ste pod stresom, opustite se ležeći na podu, s rastavljenim rukama i nogama; glave, vrata i leđa u pravoj liniji; brade postavljene ni previsoko ni prenisko; opuštene donje vilice; dlanova okrenutih nagore – u položaju za odmaranje na leđima, koji se zove šavasana.

Koristi

1. Marđarasana (mačka): Ova vežba opušta mišiće duž kičmenog stuba, čineći vrat, ramena i kičmu gipkim i savitljivim. Pospešuje varenje i nežno masira ženske reproduktivne organe. Ublažava menstrualne tegobe. Dobra je za uvežbavanje dubokog abdominalnog i grudnog disanja.
2. Virasana: Poboljšava protok krvi prema glavi a time dobro deluje na moždane aktivnosti, i na oči. Korisna je protiv umora, nervoze i depresije. Deluje smirujuće i poboljšava koncentraciju. U ovom položaju se opuštaju cela leđa i produbljuje grudno disanje. Trbušnim disanjem masiraju se probavni organi.
3. Adho mukha svanasana (pas sa spuštenom glavom): Ova vežba podstiče rad bubrega, jača ruke, noge i leđa, poboljšava prokrvljenost glave i rad mozga; isteže mišiće zadnje strane nogu. Osvežava celo telo, kožu čini lepšom, a može da bude od velike pomoći ako patite od išijasa.

12.2

Ko je Snežana Radojičić?

Više informacija o Snežani Radojičić i njenom boravku u Rišikešu, najpoznatijem centru u Indiji, gde je pohađala više škola za jogu i stekla diplomu joga instruktora, možete naći na sajtu www.anaradoyoga. com. Snežanu možete naći i na časovima joge koje drži u Beogradu u osnovnoj školi „Siniša Nikolajević“ na Crvenom krstu, u osnovnoj školi „Jovan Dučić“ na Novom Beogradu i u Molerovoj ulici u Sali za borilačke veštine. SnežANA RADOjičić uspešno se bavi i slikanjem na svili i keramikom. Ana Rado je njen umetnički pseudonim.

12.3

Ona magazin
Snežana Radojičić

No Comments Yet.

Leave a comment