Moja Indija

16

Preda mnom su dva meseca u Indiji zemlji koja je, kako se dobro zna, pravi mozaik kulture, religije i tradicije. Provešću to vreme usavršavajući svoja znanja iz joge uz sjajne instruktore u Međunarodnom centru joge u Rišikešu, ali, ovoga puta, nameravam i da naučim nešto više o gastronomskoj kulturi ovog velikog naroda. Indijci ne odvajaju kuvanje od duhovnosti; to bi značilo izvrtanje njihove etike, kulture Joga, deo 6 ishrane i, pre svega, pristupa životu. Posetioci indijskih restorana možda neće odmah shvatiti da će ih i na duhovnom planu dotaći i opustiti nežna magija indijskog obeda – niz činija s aromatičnim smesama i slatkim i slanim začinima, kao i graciozno kretanje osoblja. Divne boje i mirisi začina, beskrajan izbor voća i raznog povrća između kojih je ponekad nemoguće napraviti razliku, već na prvom koraku razbiće sve predrasude koje imamo o joga ishrani, kao o jednoličnoj hrani za ptice. Pogledajte samo ovaj jednostavni recept za čorbu – ili desert ako jelo poslužite hladno – a krem-čorba može biti i kompletan obrok ako uz nju poslužite slavne indijske čapati uštipke ili možda pitu zeljanicu, na koju oni najviše podsećaju. Uzgred, jeste li znali da u Indiji ne znaju za alchajmerovu bolest? I da je, navodno, za to zaslužna kurkuma, začin koji se koristi u ovom receptu za krem-čorbu, a koji je i glavni sastojak karija. A kad sam već maločas spomenula predrasude, ona o filozofskom odnosu prema svemu, pa i o higijeni, možda to i nije. Malo se pribojavam da ću često morati da menjam neke navike iz svoje hrom-staklo kuhinje, no, dobit će pri tom biti ogromna. A imam i svoj adut, ako razmaženi želudac ne bude uvek hteo da sarađuje. To je ova magična asana „džanu siršasana“ koju preporučujem za ovaj letnji broj.

Krem-čorba od šargarepe s kimom:

 • 800 g šargarepe (ili bundeve)
  l 60 g maslaca
  l ½ kašičice mlevenog kima
  l ½ kašičice kurkume
  l so
  l biber
  l ½ kašičice čilija u prahu

Oljuštite i iseckajte mlade šargarepe. Pržite ih 5-6 minuta u tiganju premazanim maslacem na umerenoj vatri, uz stalno mešanje. Na istoj umerenoj temperaturi, i stalno mešajući, dodajte kim, kurkumu, so, biber i na kraju pospite čili u prahu. Mešajte i prevrćite šargarepu da biste je uvaljali u sve začine. Sipajte 800 ml vode preko šargarepe koja se krčka i promešajte. Kuvajte 30 minuta na umerenoj vatri. Umutite čorbu ručnim mikserom da biste dobili kremastu i glatku masu. Poslužite gustu vruću čorbu u šoljama ili činijama.


Džanu siršasana

„Džanu“ znači koleno na sanskrtu, dok je „sirša“ glava. Pozicija u kojoj se u sedećem položaju glava spušta prema kolenu, i odmara se na njemu, naziva se „džanu siršasana”.
1. Za početak asane treba sesti s obe noge ispružene ravno ispred sebe, sa kičmom pravo. Ruke su postavljane pored tela, lice gleda pravo napred, istegnutog vrata.
2. Levu nogu dovesti široko u stranu.
3. Savijte desno koleno i povlačite ga što više po podu udesno i postavite stopalo na unutrašnju stranu leve natkolenice, tako da peta skoro dodiruje perineum. Noge treba da su što je više moguće raširene.
4. Uz dubok udah uvrnite se ulevo da vam trup bude u liniji s levom nogom. Udahnite ponovo i podignite ruke gore. Prepletite prste.
4. S izdahom, što pravijih leđa, približite čelo, nos i grudi prema kolenu, pokušajte da obuhvatite stopalo, ili bar da dodirnete nožni palac. Treba paziti da ne savijamo levo koleno i da leva noga sve vreme bude ravno ispružena.
5. Zadržite dah, ako u finalnoj pozi ostajete kratko vreme; dišite normalno, ako u pozi ostajete duže.
6. Polako se vratite u sedeći položaj, s rukama istegnutim nagore – udahnite.
7. Ponovite asanu u drugu stranu.

16.1

KORISTI:

Savijanjem unapred, masira se trbuh i tako se reguliše metabolizam i pomaže varenje. Džana siršasana je nezamenljiva kod saniranja problema sa želucem. U jednakoj meri, ima blagotvoran uticaj na išijalgični nerv i solarni pleksus. Doprinosi fleksibilnosti zadnje lože i trupa, jača leđa i kukove, kolena i butine. Gotovo magično ova asana deluje na jetru, slezinu, bubrege. Pomaže i kod dijabetesa. Ova asana smiruje nerve, blagotvorno deluje na naš um i duh i pomaže da se oslobodimo blage depresije, anksioznosti, umora i glavobolje i drugih posledica izloženosti stresu. Vrlo je korisna za one koji pate od prostate. Pomaže kod menstrualnih tegoba; poboljšava seksualne funkcije; olakšava simptome menopauze. Koristi se terapeutski za snižavanje visokog krvnog pritiska, regulisanje poremećaja spavanja i upalu sinusa.

NAPOMENA

Ako ste početnik, ovu asanu možete raditi sedeći na pogodnom jastučetu ili bloku za mjogu. U početku možete se pomagati i trakom da njome obuhvatite stopalo. Pazite na disanje, važno je. Ne naprežite telo preko svojih (maksimalnih) mogućnosti. Obratite pažnju na razlikovanje krajnjeg istezanja i neprijatnog bola. U drugom slučaju – pokušajte ponovo, prateći pažljivo uputstva joga instruktora!

Ona magazin
Snežana Radojičić

No Comments Yet.

Leave a comment