Joga – jak lek protiv bolesti

ona11

Dugogodišnje iskustvo i rad sa najboljim učiteljima na samom izvoru joge, u Indiji, preporučili su nam Snežanu Radojičić za vodiča kroz taj čudesni svet, okrenut zdravlju, mentalnoj i duhovnoj dobrobiti. Joga nije slučajan izbor ove svestrane i po mnogo čemu izuzetne žene. U detinjstvu ju je privlačio balet i pokret uopšte, kasnije se bavila plivanjem i atletikom, a izuzetne uspehe postigla je u padobranstvu gde je bila makedonska reprezentativka. Joga se nametnula kao objedinjujući spoj njenog sportskog i životnog iskustva. Koje koristi po zdravlje možemo očekivati od joge?

Mnogo je koristi od redovnog bavljenja jogom. One se kreću u rasponu od dobre fizičke kondicije do blagodeti po stanje duha i raspoloženja. Ko je ma i jedan sat proveo uz dobrog instruktora joga vežbi, osetio je na sopstvenom telu i umu o čemu govorim. Ne mogu da zamislim ni jedan dan bez joge. Ona je, u mom slučaju, imala dragocenu ulogu pri oporavku od veoma teške bolesti i, ne jednom, pomogla mi je da povratim ravnotežu i saberem sve svoje kapacitete da se izborim sa malodušnošću. No, ne mora život da vas dovede u takva iskušenja u kojima ćete od joge tražiti lek. Želim da naglasim da je bavljenje jogom pre svega radost i, ako se tako može reći, u manjoj ili većoj meri - način života. Na ovom mestu usredsrediću se na koristi koje od joge ima naše telo, svaki njegov organ, koščica i mišić. Lako je napraviti popis prednosti koje vam nudi tako shvaćena joga.

Fizičke prednosti

1. Jače izražen mišićni tonus doprineće da budete lepi i privlačni bez obzira na starosno doba.
2. Dobro regulisan metabolizam donosi, naravno, gubitak težine, ali napominjem da joga nije kura za mršavljenje i ja lično zastupam stav da je idealna težina ona koju iziskuje vaša telesna konstitucija. Vretenasto telo, zategnuti mišići i lepi zglobovi, bez traga ikakvih otoka, ponekad su privlačniji od mršavosti. No, to je već samo moj stav.
3. Zdrava kičma i dobro držanje sledeća je prednost. Čovek je star koliko mu je stara kičma, to znamo. Hajde da joj onda pomognemo. Na sopstvenom iskustvu uveravam vas, drage čitateljke, da će već posle godinu dana disciplinovanih vežbi joga vašoj kičmi pružiti što nisu uspeli višegodišnji obilasci skupih terapeuta.
4. Povećan kapacitet pluća i bolja cirkulacija preduslov su za dobru ishranjenost i najudaljenijih ćelija vašeg organizma.
5. Povećana fleksibilnost smanjuje opasnost od sportskih ozleda, za one koji se bave sportom, a bezbedniji smo i mi kojima opasnost preti s druge strane, od poledice na primer.
6. Više energije, izdržljivost i opšta vitalnost.
7. Oslobađanje mišićne napetosti.
8. Mirniji san.

Sami, vežbajući kod kuće, otkrijte jogu i sve što ona pruža.

ona 11.1

Psihičke prednosti

1. Poboljšano raspoloženje
2. Smanjenje napetosti, ljutnje i umora
3. Poboljšana spoznaja i pamćenje
4. Jačanje imunološkog sistema
5. Smanjenje stresa. Ovo je jedna od najvećizdravstvenih prednosti koju nudi joga, jer je stres veliki problem u današnjem društvu i njegovi efekti na imunološki sistem vrlo su negativni.

Evo još nekih područja na kojima su dokazani pozitivni efekti bavljenja jogom:

1. Dijabetes. Postoje neki dokazi da joga pomaže snižavanju nivoa glukoze u krvi.
2. Bolovi u leđima. Postoji nekoliko joga položaja koji mogu pomoći da se ojačaju leđa i smanji napetost u celom telu, kao i da se poboljša fleksibilnost kičme i elastičnost leđnih mišića - što zauzvrat smanjuje bolove u leđima.
3. Pokazalo se da ljudi koji imaju problema sa zglobovima, osete ogroman napredak radeći jogu. To uključuje probleme sa skočnim zglobovima, kolenima i kukovima.
4. Joga ublažava simptome astme. Ko se sve može baviti jogom? Jogom se mogu baviti svi. Deca i odrasli, muškarci i žene, bez obzira na životno doba. Lekari jogu preporučuju pri lečenju ili oporavku od raznih bolesti, ali se osobe sa težim oboljenjima ipak moraju obavestiti o neželjenim efektima pojedinih težih vežbi ili o predostrožnosti prilikom njihovog praktikovanja. Pacijenti sa veoma visokim pritiskom, na primer, neće dubiti na glavi već na prvom času joge. Ima, međutim, vežbi pomoću kojih će i oni vrlo brzo biti u stanju da pokušaju da izvedu čak i tu beskrajno korisnu vežbu. Važno je pažljivo osluškivati svoje telo, raditi do granica svojih mogućnosti – ne preko njih i ne ispod njih. Nijedna vežba ne sme izazvati bol, a sa svakom novom vežbom te će se granice na zadivljujući način blago, ali sigurno pomerati. Važno je, takođe, pažljivo pratiti uputstva instruktora i naročito paziti na važan segment joge – disanje.

Vežbe za početnike

Za ovu priliku poći ćemo od jednostavnih vežbi za početnike. Svi koji se bave jogom ističu važnost harmonije između uma, tela i duha. Njihovo iskustvo nas uči da se ta harmoničnost postiže redovnom vežbom i primenom joga tehnika. Za pun efekat joge, njeno okrepljujuće dejstvo na zdravlje, važan je i ambijent u kojem vežbate. Poželjno je da vam prostor koji ste odabrali za svoje vežbe pruža uslove da možete da se opustite i odvojite od svakodnevnih briga. Odeća treba da je lagana i da vam dopušta slobodu pokreta. Možete vežbati bosi ili u patikama koje se ne klizaju, na specijalnoj prostirci, ili na običnom većem peškiru. U svakom slučaju, oprema, u skladu sa filozofijom ove veštine, ne treba da bude skupa niti upadljiva.

ona 11.2

Ona magazin
Suzana Radojičić

No Comments Yet.

Leave a comment