Ćuti, diši, živi

Tihovanje, asketizam, molitva ili meditacija u svojoj osnovi znače jedno – potrebu da se traganjem dođe do smisla. Starci u ruskim manastirima, molitvenici, smatrali su da strogi post treba da bude praćen i ćutanjem radi pročišćenja duše i misli, jogiji u Indiji da meditacija uz pravilno disanje jedino vodi do uranjanja u JA-svet. Prvi su nalazili Boga, drugi savršenstvo samospoznaje. Živeći bez znanja o postojanju ovih drugih, i pravoslavni i jogi učitelji ovladali su smislom. Ima li dragocenije stvari u vremenu kada se život da cinično definisati masovnom pojavom kada bi svi hteli da žive. I baš mi koji naizgled živimo punim plućima, vrteći se u gradskoj vrevi kao čigre, konformisti i slobodnjaci zanemarili smo činjenicu da živeti i biti živ nije isto.

O čemu je reč? Zaboravili smo na tajnu stvaranja. Na vrhuncu tehnologije kada nauka preti da objavi rat prirodi, stavljajući je pod svoj jaram, kada su sve informacije ekspresno dostupne, kada je Google zamenio klasična filozofska dela, a robotizovane naprave ljudski rad, mi možemo da konstatujemo da smo dehumanizovani, površni, lomljivi i skloni bolestima. A tajna stvaranja je pred nama da je otkrijemo. Tajna tajne je da je možemo dekodirati bez obzira na religijsku, nacionalnu ili neku drugu pripadnost. Dakle, potrebno je da shvatimo da smo duboko zaglibili u površan život, a onda da sebi damo priliku da otkrijemo smisao svog postojanja i produžimo svoj boravak na zemlji. Nije teško. Moja, odnosno joga filozofija kaže da se do samospoznaje stiže dugim posmatranjem sebe, fizičkim zdravljem, pravilnim disanjem, meditacijom i pozitivnom mišlju.
Krenimo od vežbi oge koje se mogu svrstati u tri poglavlja: usmeravanje svesti, odnosno meditacija, pravilno disanje ili pranajama i položaj tela ili asana. Sva tri aspekta joge su u čvrstoj vezi, jer bez regulisanja disanja i položaja tela nezamislivo je usmeravanje svesti isto kao sto je bez usmeravanja svesti nemoguće kontrolisati telo. Svesni ovog neraskidivog trojstva, jogi učitelji su u stanju da snagom svoje volje uspore rad srca, kao sto fakiri sa lakoćom prežive nekoliko nedelja zakopani pod zemljom. Tajna leži u probuđenoj svesti koja nam omogućava da ovladamo svojim telom i doživimo potpunu sreću.

Evo jedne male praktične vežbe koja vas može uveriti u delovanje svesti na telo (Salvaradzan Jesudian i Elizabet Hojc). Ispružite ruke stisnute u pesnice i opruženog kažiprsta. Svest usmerite, maksimalno koncentrisani u vrhove prstiju i zamislite da odlazite u vrh svog prsta . Posle izvesnog vremena osetićete najpre toplotu koja struji, a zatim i pulsirajuću vrelinu od koje ce prst pocrveneti. Na sličan način, uz pravilno disanje možete ugrejati vaša stopala, izazvati i stopirati probavu, spustiti sebi temperaturu ili sprečiti grip. Mnogi eksperimenti urađeni na zapadnim univerzitetima pokazali su da prastaro jogi učenje prevazilazi umeće moderne medicine. Iako nevidljiva, naša svest kreira našu stvarnost i naše zdravlje.
Zato je moja preporuka joga. Probudimo svoju svest i krenimo u potragu za smislom i sopstvenim JA konačno. Za kraj ovog teksta mogu da kažem da slične rezultate daje molitva, ćutanje i post.
Zato umesto „Jedi, voli, moli“ probaj sa „Ćuti, diši, živi“.

No Comments Yet.

Leave a comment